Stor Daggekko

Dansk navn: Stor Daggekko Latinsk navn: Phelsuma madagascariensis grandis

 

Oprindelse og Kendetegn

Daggekkoen kommer fra Madagascar.  Gekkoen er køn, og er udstyret med adskillige røde pletter i ansigtet og på ryggen.Daggekkoer skal håndteres med varsomhed, da deres skind let kan sprække. Hold dem derfor med et fast greb, så de ikke kan vende sig i hånden, og undgå at tage dem i halen, da den så vil falde af. Daggekkoer benytter enhver lejlighed til at stikke af, men hvis man omgår dem med forsigtighed, kan de blive tillidsfulde, men de anbefales ikke som “kæle krybdyr”.

Fodring

Daggekkoerne lever af  Insekter af alle størrelser, f.eks. fårekyllinger, græshopper,voksmøllarver,fluelarver og melorm m.m. men kun fantasien sætter grænser. Søde bløde frugter som fersken, mango, kiwi er værdsat. Det er vigtigt at de nødvendige vitaminer bliver tilføjet foderet, ryst derfor Insekterne kraftig  i Dyrenes verdens Sera Reptimineral H og i perioder med Seras Reptimineral C Feks. En uge med hver produkt. I avlperioden stilles en skål med ren kalk eller opblødte sepiaskaller i bunden af terrariet, da hunnen har et enormt behov for kalk i æglægnings perioden, da hun fylder sine kalkdepoter bag kæben.

Køb foderinsekter

Terrarium og Indretning

Et 250 ltr, terrarium helst en høj model til 2 dyr. Indret terrariet med en vameplads, hvor er bruges en varmepære. Temperaturen på varmepladsen skal kommer op ca 30° C.  Brug Dyrenes verdens Reptil-bark som bundlag, en lille foderskål til melorme og div, en vandskål, og ikke mindst UVB-lys. UVB strålerne omdanner vitamin D3 og hæmmer udvikling af knoglesygdomme hos krybdyr.

Terrariet kan indrettes med levende planter, der trives med høje temperaturerer og høj fugtighed. Der skal desuden være grene til at klatre på. Plastik planter kan også bruges i terrariet, de er nemmere at holde. Temperaturen skal være 26-28°C i hele terrariet, hvor der er varmere på varmepladsen som beskrevet . Nattemperaturen må gerne være ned til 20° C. Gekkoerne vil gerne have en rimelig høj luftfugtighed mellem 60-70%, og daglig overdouching er nødvendigt til dem. mankan også installere et dousnigsanlæg.

Opdræt 

Vil man have sine Daggekkoer til at yngle kræver de en vinterhvile, hvor temperaturen sænkes til ca. 25°C, og dagen forkortes fra 14 til 10 timer i en periode af 8 uger.
Parringen sker normalt om foråret eller efter en kort hvileperiode. Der lægges 2-3 hold æg, der afsættes på skjulte steder i terrariet. Æggene skal løsnes forsigtigt og flyttes til en rugemaskine eller flyttes sammen med det materiale de er lagt på. Udrugningen sker i vermiculite og varer i ca. 50 dage, og sker bedst ved en temperatur ved 28°C om dagen og 22° om natten. Der holdes en luftfugtighed på 80%.
Ungerne fodres ligesom de voksne, blot skal der gives kalk i rigelige mængder i forhold 2:0. Frugt skal skæres ud i meget små stykker. Unger af stor daggekko fodres bedst op i terrarier hver for sig, da de ellers hurtigt vil komme op at slås.