Leguan

Grøn leguan

 Dansk navn: Grøn leguan. Latinsk navn: Iguana iguana.

 Oprindelse og kendetegn

 Den grønne leguan stammer fra Mellem og Sydamerika.
Den Grønne leguan hører til blandt de største øgler og de når en   gennemsnitlig længde på 1,5 meter. Halen vil udgøre ca. 1 meter og bruges bl.a. som støtte- og balancestang, men ikke mindst som forsvarsvåben. Man skal altså som ejer forvente nogle ordentlige, meget smertefulde dask i ny og næ! Disse store  øgler har dog en bemærkelsesværdig evne til at blive meget tillidsfulde og hengivne overfor deres ejer. Men det kræversin   tålmodighed.

Fangenskab

 Det diskuteres til stadighed, hvorvidt grønne leguaner egner sig til et liv i fangenskab. Deres størrelse gør, at det er meget  svært at efterleve de krav, som de stiller til miljøet. Men samtidig kan man få et meget nært forhold til sine leguaner, og de  knytter sig hurtigt til deres ejer og bliver meget hengivne. De der vover sig ud i at holde grønne leguaner frit i stuen, står overfor en meget stor udfordring, hvad der angår rengøring samt ”leguansikring” af stuen. Leguaner har meget skarpe klør, og kan levere nogle sviende dask med halen, men de bider til gengæld yderst sjældent.
Det kan anbefales, hvis man har mulighed for det, at anbringe sine leguaner i en vinterhave om sommeren. Her vil forholdene være ideelle, især hvis de kan få adgang til ufiltreret sollys – dvs. gennem et åbent vindue eller tag.

Fodring

 Leguanen kræver et foder der overholder det rigtige Calcium/phosfor forhold. Gode foderemner er fx: Mælkebøtteblade, Mælkebøtteblomster, Skvalderkål, Vejbred, Kløverblomster, Sennepsplanter, Blade fra frugttræer, Blade fra vindrueplanter, Blade og jordbær derfra, Solbær og blade derfra, Ribs samt blade derfra, Hindbær samt blade fra busken, Hybenrosenblade, Hyldeblade. Dette er foderemner der har det korrekte indhold af Calcium/phosfor.
Dette kan gives hver dag og så suppleres der op med fx. Appelsin, ananas, lidt banan, batater, blommer, pastinak, porre, brøndkarse, div. former af salat (-iceberg salat, da det indeholder blåsyre), æbler og ærter, figen, mangofrugt, grønne bønner, peberfrugt, grøntkål, ribs, koriander, gulerod, kinakål, kiwifrugt, nektariner, pærer, squash m.m.

Vitaminer og foder

Der kan suppleres op med Dyrenes verdens leguan foder. Alt fodret skal afvaskes inden fodring, og drysses med Seras reptilmineral H. Leguanen har desuden brug for et kalktilskud. Sepiaskaller fra vores fugleafdeling kan hakkes fint og blandes i foderet. Unge leguaner skal op til 2 års alderen har et større kalkbehov end voksne dyr. Foderet bør bestå af ca.

45% Bladgrønt – 40% Grøntsager – 3% bønner – 8% Frugt – 2 % enghø

Det er vigtigt at man er opmærksom på foder der indeholder Oxalsyre (oxalsyre er et antimineral. Et anti-mineral er et stof der binder et mineral, så det bliver uvirksomt. Oxalsyre hindrer derfor en effektiv kalciumoptagelse.) Man skal derfor passe på at der ikke fodres meget med foder der indeholder meget oxalsyre.
Her er nogle foderemner der indeholder meget oxalsyre: Asparges, bladbeder, broccoli, rosenkål, gulerod, blomkål, selleri, korianter, purløg, agurk, hvidløg, løg, persille, ærteblomst, rød,gul,grøn peber, kartoffel, radise, spinat og tomat. F.eks består gulerod af 50 gr. oxalsyre pr.100 gr. Nogen af de foderemner der indeholder meget oxalsyre har en godt calcium/fosfor forhold og skaden er ikke helt så stor, men man skal passe på disse foderemner.

Terrarium og indretning 

Meget unge dyr kan ved de rigtige forhold trives i et 128 liters terrarium i op til 4 uger, herefter er de vokset fra terrariet. Et terrarium (eller værelse) på min. 3-5 m2 (min. 2 meter højt) kan huse et par eller en trio. Det er vigtigt, at forstå at en Grøn leguan kun trives hvis deres naturlige miljø efterlignes – dvs. fugtige omgivelser, kraftig UV-bestråling og høj varme.
Det er vigtigt at der er en varmepære og en høj UV belysning. Brug Dyrenes verdens Repti Glo med en UVB på 5.0. Anbring en varmepære i den ene ende af terrariet.Brug meget kraftige grene, så dyret har god mulighed for at klatre på og solbade. Terrariet er forholdsvis nemt at indrette. Der skal være et par skjulesteder, kraftig belysning fra oven og den fornødne temperatur.
Sørg for at de kraftige grene er ordentlig fastgjort, og at evt. levende planter er uden for dyrenes rækkevidde, da de ellers vil blive ædt eller trampet ned.

Temperatur

Temperaturen skal ligge mellem 28-30° C i den kolde del og op til 38° i den varme del af terrariet. Dagslængden skal være 14 timer, og temperaturen skal om natten nå ned til 25° C.
Leguaner trives i forholdsvis fugtigt miljø, men ikke vådt. De ynder at blive bruset over dagligt, og luftfugtigheden skal ligge på ca. 65-70%.
Som bundlag bruges exo-terras jungle earth bark eller reptilbark.
Sørg for at bundlaget er fugtigt, men ikke vådt. Man kan let installere et stort bassin, hvori man installerer varmelegemer til akvarier – dette vil give gode bademuligheder samt en stabil, konstant luftfugtighed
Opdræt Der kræves en form for vinterhvile, hvis man skal have succes med opdræt. Fodermængden halveres, dagslængden skal være ca. 10 timer og temperaturen om natten skal være ca. 20° C. Den normale dagtemperatur opretholdes på det normale niveau. Vinterhvilen varer i 6 uger, for derefter at blive bragt tilbage til normale forhold. Parringen finder sted lige umiddelbart efter vinterhvilen, og hunnen lægger derefter op til 60 æg, op til 2 gange på én sæson. Disse ruges ud ved 30° C i ca. 100 dage i fugtig vermeculite som findes i Dyrenes verden.
Ungerne passes og fodres under samme forhold som forældrene. For at sikre, at bakterieforholdene i ungernes fordøjelsessystem er optimale, gives ligeledes Seras reptilmineral H i foderet.