Leopardgekko

 

Leopard gekko

Dansk navn: Leopard gekko. Latinsk navn: Eublepharis macularius.

Oprindelse og Kendetegn

Leopard gekkoen stammer fra det Sydøstlige Asien og Nordindien, i halvørken og i klippeområder.
Det er et Skumrings- og nataktivt dyr, som har kløer og lever udelukkende i bunden af terrænet.
Leopard gekkoen har nopret skind, der føles som fløjl med mørke tegninger på en bund af gule nuancer. Halen er som regel noget tyk og dette skyldes at denne fungerer som fedtdepot. Så er halen godt tyk, har du med en velfungerende leopard gekko at gøre.
Hanner kendes på, at de har et kraftigere hoved og bygning, og har desuden en fremtrædende V-formet række af præanalporrer. Ungdyrene ligner slet ikke forældrene, de har helt anderledes farvetegninger.
Leopardgekkoen lever gennemsnitligt 10-15 år, men kan leve helt op til 30 år. De bliver sjældent over 25 cm lange, som gennemsnitligt opnår de en længde på ca. 20 cm som udvoksede.
De er kønsmodne efter et år, men det er uklogt at lade dem få unger før hunnen er mindst 18 mdr. da hun ikke er tilstrækkeligt udvokset før. Leopardgekkoer er sociale dyr, selvom de ikke har decideret flokdannelse i naturen, og det er derfor bedst at holde flere sammen.
Det kan være et problem at holde flere kønsmodne hanner sammen, det bedste er at have 1 han og dertil 2 hunner. Når man holder flere gekkoer sammen i et terrarium, skal der være mulighed for, at de kan ligge i hvert deres skjul/hule, og få fred.

Fodring

Leopardgekkoer æder alle slags insekter, græshopper, fårekyllinger, melorme, voksmøllarver samt museunger m.m. Husk at foderet skal drysset med vitaminer dagligt. Burg Dyrenes verdens Reptilmineral C  hver gang der fodres. Ekstra kalktilskud gives i forbindelse med æglægning i forholdet 2:0. Dyrene skal altid have adgang til frisk vand. det kan være en fodel at dousche let inden lyset slukkes om aftenes, da mange ynder at drikke “duggen” i stedet for at drikke af vandskålen.

Køb Foderinsekter

Terrarium og Indretning

Leopard gekkoerne trives bedst i et tarrarie på min. 128 ltr. til et par eller en trio, helst større f. eks 250 ltr. Indret terrariet med en eller flere varmepladser. Dertil bruges en varmepære f.eks Exoterras heatglo eller sunglo. fra bunden af terrariet og til varmepæren skal der ca. være 15 cm.  Husk også UVB lyset ved leopardgekkoerne. Brug Exo-Terras repti glo 10,0. Terrariet kan indrettes med store sten, der danner klippehylder og klippehuler, disse skal stå solidt.

Dyrene skal have mulghed for at komme op til UVB strålerne, ca. 15-20 cm derfra for at de kan opnå en fuld udnyttelse af strålerne. Temperaturen under varmekilden skal være ca. 40° C og 25° C i den kølige ende. Leopardgekkoerne lever tørt og stiller ingen krav til høj luftfugtighed.

Unge dyr trives dog i et lidt fugtigere miljø end de voksne gekkoer.  Som bundlag anbefaler Dyrenes verden ørkensand som findes i butikken. Læg et lag på ca 5 cm, da gekkoerne godt kan lide at grave og rode lidt i sandet.

Opdræt 

Mange mener, at en vinterhvile giver bedre opdrætsresultater. Denne varer ca. 8 uger, med en dagslængde på 8-9 timer, og en temperatur på 24° C om dagen og ca. 18° C om natten. Leopardgekkoerne kan få op til 5-6 kuld pr. år med 2 æg i hvert kuld. 6 uger efter parringen har fundet sted vil hunnen ligge sine æg.

I denne periode indrettes et område med fugtig sand eller sand blandet med tørvemos, da hunnen da vil lægge sine æg der. Æggene fjernes efterfølgende og ruges ud i fugtig vermeculite ved 26-33° C. som købes i Dyrenes verden. De unge dyr kan fodres få dage efter klækningen med små insekter og inden længe spiser de det samme som de voksne gekkoer.