Skægagame

Skægagame (pogana vitticeps)

Udbredelse/Levested for skægagame: Skægagamen Forekommer på hele den østlige halvdel af det australske kontinent.

Generelt om dyret:

Særlige kendetegn ved en skægagame er at de har et meget behageligt temperament og bider stort set aldrig. De egner sig derfor særdeles godt til børn eller til andre, der føler behov for jævnligt at håndtere deres krybdyr.

Skægagamer er absolut anbefalelsesværdige, da de ikke stiller så store krav. De er aktive hele dagen og er meget lette at håndtere. Det er ikke svært at få et forhold til sin skægagame, som endda er i stand til at skelne farver og personer fra hinanden.

 
De kan blive 10-12 år gamle og kan komme til at kende dem der passer dem. De kan have hver deres særheder og smag. De kan blive helt hånd vandt og fortrolige
 

Højde/længde: skægagamen bliver op til 60 cm lang

 
 

Fodring:

Som fuldvoksne skal de fodres min. 4 gange ugentligt, mens de skal fodres op til flere gange dagligt som unger.

Der skal gives godt med kalk, og de skal have vitamintilskud. Brug Dyrenes verden Sera Reptimineral H og Sera Reptinineral C. Det er altafgørende, at unge dyr får et godt solidt tilskud af kalk i forhold 2:0. Får skægagamerne den rette pasning, den rette mængde foder og tilskud, er de fuldt udvoksede på ca. 12-14 mdr.

Det går altså virkelig stærkt, og man skal derfor være indstillet på at udbygge terrariet, så dyrene får den fornødne plads.

Foderinsekter

Skægagamerne spiser alle slags insekter (græshopper, fårekyllinger, store og små melorm, voksmøllarver, rosenbillelarver m.m. samt optøede muse- og rotteunger. Der skal et par gange ugentligt gives et tilskud af grønt.

Ukrudtsplanter

har ofte et højt indhold af kalk, hvilket er godt for dyrene f.eks. brøndkarse, mælkebøtteblade, skvadderkål, jordbærblad, tusindfryd, Vejbred og Persille. Hovedsalat og kinakål er også godt.

Der suppleres op med lidt frugt (pære,blomme,vindrue,æble, som eks.) eller grøntsager (kinakål,bønner,ærter,squash,pastinak m.m.)

 køb dine foderinsekter her hos dyrenes-verden 

Her er en mulig foderplan til dine skægagamer.
 
Mandag:
En blandet tallerken med grønt
Tirsdag:
En blandet tallerken med grønt og insekter.
Onsdag:
Insekter
Torsdag:
Fastedag – ingen foder overhovedet (gælder KUN voksne dyr)
Fredag:
grønt og en smule insekter. Drys sera reptinineral H og sera reptimineral C ud over al foderet
Lørdag:
En blandet tallerken med grønt
Søndag:
En blandet tallerken med grønt, samt insekter
 

Terrarium:

En Skægagame er en  meget aktiv øgle og forholdsvis stor, så de kræver derfor god plads. Et terrarium, der måler 150 cm i længden og 60 cm i dybden, er nødvendigt til en gruppe på 3 individer. Højden er ikke af større betydning, men skal dog være min. 50 cm. Til meget små unger er et terrarium på 128 eller 250 ltr. tilstrækkeligt i det første halve år af dyrenes liv.

Indretning

Indret terrariet med en varmeplads hvor der e ca. 40 grader. Tørt varmebehandlet sand, evt. dekoration af rødder eller sten, vandskål, strålevarme i form af Exo Terras repti glo 10,0 UVB. UVB-lyset installeres i toppen af terrariet, og under dette bygges en solplads af rødder eller sten, så dyrene har adgang til UVB-strålerne.

Afstanden fra lyskilden til solpladsen må maksimum være 15 cm. Husk porcelænsfatning og varmeisoleret ledning, der kan købes i Dyrenes verden.

Temperatur og luftfugtighed: I terrariets kølige ende skal der være ca. 28°C, og i den varme ende op til ca. 40-42°C. Om natten skal temperaturen sænkes til 21-24°C. Skægagamer stiller ingen krav til luftfugtighed, dog kan unge dyr have glæde af en let daglig overdouching af omgivelserne for at stimulere dem til at drikke.
 
Skægagamers sunde appetit giver naturligvis store mængder af afføring, og bundlaget skal derfor jævnligt skiftes og terrariet skal gøres rent. Brug Dyrenes verden reptil sand til bundmateriale.
Opdræt 
For at få succes med opdræt skal dyrene igennem en vinterhvile, dette er sundt og stimulerer deres yngle refleks. vnterhvilen varer 7-8 uger og sker ved en temperatur på 17-18°C i terrariets kolde ende og ca. 25°C i den varme ende. Om natten skal temperaturen ned på ca. 15°C, og dagslængden skal være 10 timer.
 
Parringen hos skægagamer kan være en voldsom affære og det kan blive nødvendigt at skille parterne. Der lægges op til 20 æg i en hule eller kasse som hunnen har gravet eller ejeren har sat ind til hende.
 

Udrugening

Skægagamens æg ruges ud i fugtig vermeculite i 60-75 dage ved ca. 30°C, herefter flyttes ungerne til deres eget terrarium der indrettes ligesom forældrenes.  Ungerne vokser med lynets hast og stiller kolossale krav til mængder af foder. Der skal altid holdes pinligt rent for at undgå bakterier, og der skal gives godt med kalk i forhold 2:0. ungerne spiser det samme som deres forældrer bare i meget mindre stykker.